طراحی نما
طراحی نما دماوند پروژه آقای فاضلی
نمای ساختمان به عنوان اولین دید ناظر از سطح کلی بنا به حساب میآید، از این رو از اهمیت بالایی برخودار است، طراحی نمای ساختمان میتواند در بالا بردن ارزش اقتصادی ساختمان در منطقه و یا حتی محله شما تاثیر گذار باشد، به این صورت با طراحی مناسب نمای ساختمان علاوه بر زیبایی بنا، میتوانید ارزش مالی ساختمان خود را نیز بالا ببرید.
تصور کنید به عنوان کارفرما شروع به ساخت بنا خود میکنید؛ فرم کلی و پلانها به بهترین شکل طراحی و اجرا میشوند و شما رضایت کامل از فضاهای داخلی دارید؛ اما به هر دلیلی وقت و دقت لازم را برای طراحی نما صرف نمیکنید و درصدد تکمیل سریعتر ساختمان هستید.
با اتمام پروژه متوجه میشوید که چه کلاهی سرتان رفته است! ساختمانی که شامل بهترین فضاهای داخلی است اما نمای جذابی ندارد؛ نمیتواند حس کنجکاوی کاربران را برای دیدن فضاهای درونی ساختمان تحریک کند!
نمای کلاسیک نمای زیبا و منحصر به فردی است که اگر به سبکهای اشرافی و تجملاتی علاقه دارید، میتواند بهترین انتخاب برای شما باشد. احتمالا شنیده اید که سبک کلاسیک به بودجه خوبی احتیاج دارد و اگر دغدغه مالی دارید شاید نتوانید نمای کلاسیک را اجرا کنید، در این مقاله قصد داریم علاوه بر بررسی نمای کلاسیک راهی را به شما معرفی کنیم که بتوانید با کمترین هزینه نمای کلاسیک را در ساختمان خود اجرا کنید.
جزئیات و تزئینات پیچیده، ستونهای بلند و استفاده از تقارن و بالا بردن ارزش مالی ساختمان همه بخشی از دلایلی هستند که سبب میشود نمای کلاسیک به محبوبیت فراوانی برسد و طرفداران زیادی پیدا کند. اگر میخواهید ساختمانی داشته باشید که هنگام فروش آن سود خوبی کرده باشید یا زمانی که افراد از بیرون به ساختمان شما نگاه میکنند، تصور ساکنانی با سطح فرهنگی بالا داشته باشند، نمای کلاسیک همان چیزی است که به دنبال آن هستید.
معماری کلاسیک به سبکی از ساختمانهایی اشاره دارد که در اصل توسط یونانیان و رومیان باستان ساخته شده است. به طور کلی معماری طراحی و معماری کلاسیک در گذشته تا به امروز رایج بوده که استفاده از سر ستونها، مجسمههای سنگی و کتیبهها را شامل میشده است. درواقع استفاده از این موارد جز سبک کلاسیک است که امروزه نیز کم و بیش از این نوع طراحی و ابزار استفاده میشود. لازم به ذکر است که این نوع طراحی تا حدی در ایران نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
در طراحی و اجرای نمای مسکونی، باید به این مسئله توجه داشت که نما نباید به گونه ای باشد که تضاد زیادی با سایر ساختمانها ایجاد کند. مهندسین معمار که در زمینه طراحی و اجرای نما به ویژه طراحی نمای مسکونی، فعالیت دارند این مسئله را به خوبی میدانند که هر چقدر نماها به یکدیگر نزدیکتر طراحی شوند، به لحاظ بصری حس بهتری را در مخاطب ایجاد خواهند کرد. هر چه مصالح ساختمانی مرغوب تر باشد، عمر نمای ساختمان مسکونی بیشتر میشود و نیاز به تعمیر یا تعویض نمای ساختمان، به حداقل ممکن خواهد رسید. مصالح ساختمانی باید به گونه ای انتخاب شوند که بعد از مدتی زیبایی ظاهری خود را از دست ندهد و قابلیت شست و شوی نما در آینده وجود داشته باشد. ساختمانهای مسکونی که در شهرهای بزرگ قرار دارند بیشتر ظاهر زیبای خود را از دست میدهند و احتمال تخریب نما به دلیل بارش بارانهای اسیدی به مراتب بیشتر است.
انواع سبک در طراحی نمای بیرونی ساختمان
سبک در طراحی نمای بیرونی ساختمان به عنوان اولین اولویت شناخته میشود، چرا که جز اولین شاخصههای انتخابی در طراحی نما به حساب میآید، هر یک از سبکهای طراحی نمای ساختمان از مشخصات ویژهای برخوردار هستند، برای مثال در طرح نمای ساختمان رومی یا کلاسیک عموما از متریالهای سنگی استفاده میشود و به همین دلیل است که از شکوه و جلال بیشتری به نسبت دیگر نماهای ساختمانی برخوردار است.
در این بخش به بررسی انواع سبکهای پرکاربرد در طراحی نمای ساختمان میپردازیم.
- طراحی نما سبک کلاسیک: از جمله نماهایی که امروزه در میان ایرانیان از طرفداران بسیاری برخوردار است، طرح نمای ساختمان کلاسیک است. در این سبک از المانهای معماری کلاسیک غرب مانند ستون های بلند و سردرهای باشکوه استفاده میگردد.
نمای کلاسیک یا نمای رومی عموما از متریال سنگ ساخته شدهاند و به همین دلیل جز نماهای به حساب میآید که قیمت بالایی دارند؛ از جمله سنگهای پرکاربرد در طراحی نما کلاسیک، تراورتن است، از دیگر متریالهای پرکاربرد در طراحی نمای کلاسیک میتوان به سیمان و مصالح پیش ساخته اشاره کرد. - طراحی نما سبک مدرن: از جمله نماهای پرکاربرد در بین طراحان، که هم در قالب طرح نمای ساختمان ساده و هم در قالب طرحهای پیچیده و با جزئیات زیاد نیز اجرا میشود و عموما از خطوط افقی و عمودی به وجود میآید.
طراحی نمای مدرن در عین سادگی بسیار کاربردی است و در آن میتوان از تکنولوژیهای بروز در دنیا استفاده کرد، همچنین در این سبک از طراحی نمای بیرونی ساختمان از المانهای زیادی استفاده نمیشود و دقیقا برعکس طراحی نما کلاسیک یا رومی است. - طراحی نما مینیمال: یکی از خصوصیات مهم در طرح نمای ساختمان مینیمال استفاده از خطوط مستقیم در طراحی نما است، این نوع طراحی نمای ساختمان به صورت تک رنگ و غالبا به رنگ سفید مورد استفاده قرار میگیرد.
در طراحی نما مینیمال از تزئینات زیادی استفاده نمیشود از این رو به این سبک از طراحی نمای بیرونی ساختمان، نمای ساده نیز میگویند، همچنین اصول ساختاری طراحی نمای بیرونی ساختمان مینیمال بر پایه استفاده حداقلی از متریالها و اجرای ساختمانی کاربردی که نیازهای اصلی را برآورده میکند است.